Ha szeretnél francia ízeket csempészni a konyhátokba, néhány recept alapján könnyedén megteheted.
Kezdjük a sort egy nagyon-nagyon egyszerű süteményrecepttel, amit bárki bármikor könnyedén elkészíthet. A neve Orleans-szelet.
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 20 dkg lekvár a töltelékhez
- egy tábla tortabevonó
- 1-2 kanál olaj
Az elkészítése:
Morzsold el a vajat a liszttel, add hozzá a cukrot és a tojást, majd gyúrd össze egy gombóccá. Kicsit húzogasd szét, majd oszd három egyenlő részre. Mind a hármat nyújtsd tepsi nagyságúra, majd egy nyújtófa segítségével tedd be a tepsibe. Előtte vágd le a széleit, majd a tepsiben sütés előtt egy villával szurkáld meg. Süsd meg mind a három lapot.
Miután megsültek, a lekvárral ragaszd egymáshoz mind a három lapot. Ezután gőz fölött (legegyszerűbben úgy lehet ezt elérni, ha egy kis tálba főzni kezdesz vizet, a tál tetejére raksz egy tányért, és kész is) olvaszd fel a tortabevonó csokit 1-2 kanál olajjal. Mikor az már szépen keverhető, csurgasd az összeragasztott lapok tetejére majd szépen egyengesd el a tetején. Hagyd egy kicsit száradni rajta, majd lehet is enni.
A következő egy leves receptje, a képével már találkozhattatok a Gasztronómia cikkben. Ez egy francia hagymakrémleves, cipóban tálalva (természetesen tányérban is tökéletes).
Hozzávalók:
- 2 nagy fej hagyma
- só, bors
- fél liter húsalaplé
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 dl tejszín (vagy tejföl)
- reszelt sajt
- 2 cipó
Tisztítsd meg és vágd fel a hagymát, amit piríts meg a vajon. (Lehetőleg egy lábasban.) Amikor már rózsaszínes-sárgás, szórd rá a lisztet, úgy is pirítsd egy kicsit. Ezután öntsd fel a húslével, tégy bele sót és borsot majd főzd fel. Ezután botmixerrel turmixold össze, majd tedd vissza a tűzre és főzd fel megint. Ekkor tedd bele a tejszínt vagy a tejfölt. A leves ezzel kész. Miközben a leves fő, vágd le a cipó tetejét és a belsejét szedd ki, majd pirítsd meg egy kicsit. Reszeld le a sajtot. Miután minden kész, szedj egy kis levest a cipóba, tegyél rá egy pirított kenyeret és sajtot, és máris evésre kész.
Forrás: www.konyha.estiskola.hu
Ez a sütemény valamivel bonyolultabb mint az Orleans-szelet, a gyakorlottabbak egyszerűen el tudják majd készíteni. Ez egy mandulás hajlított keksz, aminek van csokis változata is, de az elkészítésük ugyanaz.
Hozzávalók:
Mandulás:
- 5 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg vaníliás porcukor
- 10 dkg vágott mandula
- 2 tojásfehérje
Csokis:
- 4 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg vaníliás porcukor
- 2 tojásfehérje
Elkészítés:
Először is melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit vajazz ki, vagy bélelj ki sütőpapírral. Verd fel a két tojásfehérjét kemény habbá majd keverd bele a cukrot. Óvatosan keverd hozzá a mandulát (csokis esetében a kakaóport), a lisztet és a vajat. A tepsibe önts belőle kb. 10 cm átmérőjű köröket. Addig süsd, amíg egy picit el nem színeződik. Utána, azonnal, még forrón egy lapáttal helyezd a nyújtófára, úgy, hogy rásimuljon és szép, hajlott legyen. Hagyd egy kicsit hűlni. Dobozba zárva sokáig eláll.
További receptek: www.grocceni.com/b2/francia.html
|