Paris est beau - Párizs gyönyörű!


Franciaország lapja a Facebookon

Chat

 



 


Némi infó


Szerkesztők: Dorie és Tinca
Nyitás: 2011. 04. 09.



Az oldal a G-Portál História által rendezett versenyre készült.

 

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

       

Számláló
Indulás: 2011-04-09
 
Források

A források, amik nélkül nem jöhetett volna létre az oldal:

wikipédia ;
parizs.nyaralunk.hu ;
konyha.estiskola.hu ;
grocceni.com ;
dinner.hu ;
balog.hu/parizs ;
utazasnyaralas.com
;
youtube.com ;
parizsilatnivalok.hu ;
aprotuti.hu ;
mamegnograd.hu ;
fanpop.com ;

 

Ha szeretnél francia ízeket csempészni a konyhátokba, néhány recept alapján könnyedén megteheted.

Kezdjük a sort egy nagyon-nagyon egyszerű süteményrecepttel, amit bárki bármikor könnyedén elkészíthet. A neve Orleans-szelet.

Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- 1 tojás

- 20 dkg lekvár a töltelékhez

- egy tábla tortabevonó
- 1-2 kanál olaj

Az elkészítése:
Morzsold el a vajat a liszttel, add hozzá a cukrot és a tojást, majd gyúrd össze egy gombóccá. Kicsit húzogasd szét, majd oszd három egyenlő részre. Mind a hármat nyújtsd tepsi nagyságúra, majd egy nyújtófa segítségével tedd be a tepsibe. Előtte vágd le a széleit, majd a tepsiben sütés előtt egy villával szurkáld meg. Süsd meg mind a három lapot.
Miután megsültek, a lekvárral ragaszd egymáshoz mind a három lapot. Ezután gőz fölött (legegyszerűbben úgy lehet ezt elérni, ha egy kis tálba főzni kezdesz vizet, a tál tetejére raksz egy tányért, és kész is) olvaszd fel a tortabevonó csokit 1-2 kanál olajjal. Mikor az már szépen keverhető, csurgasd az összeragasztott lapok tetejére majd szépen egyengesd el a tetején. Hagyd egy kicsit száradni rajta, majd lehet is enni.


 

A következő egy leves receptje, a képével már találkozhattatok a Gasztronómia cikkben. Ez egy francia  hagymakrémleves, cipóban tálalva (természetesen tányérban is tökéletes).

Hozzávalók:
- 2 nagy fej hagyma
- só, bors
- fél liter húsalaplé
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 dl tejszín (vagy tejföl)
- reszelt sajt
- 2 cipó

Tisztítsd meg és vágd fel a hagymát, amit piríts meg a vajon. (Lehetőleg egy lábasban.)  Amikor már rózsaszínes-sárgás, szórd rá a lisztet, úgy is pirítsd egy kicsit. Ezután öntsd fel a húslével, tégy bele sót és borsot majd főzd fel. Ezután botmixerrel turmixold össze, majd tedd vissza a tűzre és főzd fel megint. Ekkor tedd bele a tejszínt vagy a tejfölt. A leves ezzel kész. Miközben a leves fő, vágd le a cipó tetejét és a belsejét szedd ki, majd pirítsd meg egy kicsit. Reszeld le a sajtot. Miután minden kész, szedj egy kis levest a cipóba, tegyél rá egy pirított kenyeret és sajtot, és máris evésre kész.

Forrás: www.konyha.estiskola.hu

 

Ez a sütemény valamivel bonyolultabb mint az Orleans-szelet, a gyakorlottabbak egyszerűen el tudják majd készíteni. Ez egy mandulás hajlított keksz, aminek van csokis változata is, de az elkészítésük ugyanaz.


Hozzávalók:
Mandulás:
- 5 dkg liszt
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg vaníliás porcukor
- 10 dkg vágott mandula
- 2 tojásfehérje

Csokis:
- 4 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg vaníliás porcukor
- 2 tojásfehérje

Elkészítés:
Először is melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit vajazz ki, vagy bélelj ki sütőpapírral. Verd fel a két tojásfehérjét kemény habbá majd keverd bele a cukrot. Óvatosan keverd hozzá a mandulát (csokis esetében a kakaóport), a lisztet és a vajat. A tepsibe önts belőle kb. 10 cm átmérőjű köröket. Addig süsd, amíg egy picit el nem színeződik. Utána, azonnal, még forrón egy lapáttal helyezd a nyújtófára, úgy, hogy rásimuljon és szép, hajlott legyen. Hagyd egy kicsit hűlni. Dobozba zárva sokáig eláll.


További receptek: www.grocceni.com/b2/francia.html


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!